Atsakymas į: Dėl karšto vandens netekčių

Titulinis Forumai Bendras Dėl karšto vandens netekčių Atsakymas į: Dėl karšto vandens netekčių

Ramunė Gurklienė

LŠTA 2020-02-10 13:03

Dalinamės kitų įmonių atsiųstais komentarais dėl šios situacijos:

UAB „ŠAlčininkų šilumos tinklai”:
Laba diena,
šioje situacijoje yra galimi keli įvykių variantai.
Pirmas, kuris nėra labai tinkamas, kad paveikiami vartotojų k.v. skaitikliai (t.y. magnetai itt), bet, jei pažeidimų neaptikta ir įrengti nuotolinio nuskaitymo skaitikliai, tai tas kaip ir atkrenta.
Kas liečia vartotojų skaitiklius, tai dar būna, kad jeigu yra įrengti k.v. pašildytuvai, tada atsiranda atbulinis srautas, kuris atsuka skaitiklius, bet vėlgi, skaitikliai kiek suprantu įrengti normalūs.
Kitas klausimas, koks priėjimas prie k.v. magistralinių vamzdynų? Ar yra galimybė nesunkiai nudrenuoti sistemą? Jeigu taip, tai čia gali būti nuostolių šaltinis. Yra buvę gyventojų, kurie įsigudrindavo nupilti karšto vandens netgi iš nerenovuotų k.v. tiekimo magistralių, o kai magistralės atnaujintos, tam išvis nėra trukdžių. Tik tokiu atveju karšto vandens kiekis gyventojams nesutaps su įvadinio skaitiklio vandens kiekiu.
Nuotėkį galima eliminuoti, nes būtų pastebėta perteklinė drėgmė. Taip pat, tai nesunku patikrinti atlikus k.v. sistemos hidraulinius bandymus.
Iš mūsų patirties, tiek.
Pagarbiai/Kind Regards,
Andrej Švaikovskij Ι Vyr. inžinierius

AB „Kauno energija“:
Laba diena,
Jau pradėjęs skaityti, turėjau pagrindinę mintį ir galvojau žinau atsakymą, kad kiauras šilumokaitis į vidinę pusę 😊 bet ne šitą dalyką atmetėt…
Tikrai nemažai išnaudota nuostolio ieškojimo priemonių ir tikrai manau jau artėja prie problemos radimo.
Kol kas kilo viena mintis ką aš daryčiau toliau: Reikėtų paanalizuoti vartojimo tendencijas ir įvadinio skaitiklio pokyčius (kadangi turit nuskaitymą, nesunku tą padaryti), bet galvoju, kad kuris nors gyventojas gali būti pasidaręs drenavimą į kanalizaciją su tikslu pasididinti stove ir gyvatukyje karšto vandens cirkuliaciją. Mes esame susidūrę su tokia problema, ilgai ieškojom, ne vienus metus, bet radom. Gali būti padaryta tiek rūsyje, sandėliuke ar bute.

Pagarbiai
Tomas Janušas
Skolų administravimo skyriaus vadovas

UAB „Pakruojo šiluma”:
Sveiki
Mano nuomone, akivaizdu kad name atsirado „gudrutis“, kuris prisijungė pas save bute prieš apskaitą. Jei jau įmonė investavo į ultragarsinius vandens skaitiklius, tai tikimybė, kad vartotojai „lašina“ vandenį praktiškai nulinė.
Kad atrasti „gudrutį“, siūlyčiau ant kiekvieno stovo dar įrengti papildomus ultragarsinius skaitiklius, iš to pamatysite ar vandens netektys yra rūsiuose (prieš stovus), ar konkrečiame stove.
Kai žinosite kurioje būtent vietoje problema – „kapstysimės smulkiau“.
Laurinas Banaitis

UAB „Vilniaus šilumos tinklai”
Pateikiame savo įžvalgas ir pasiūlymus.
Visų pirma reikėtų tiksliai įsitikinti, jog karšto vandens sistema sąndari. Jeigu įvadinis vandens skaitiklis yra nuskaitomas nuotoliniu būdu, tuomet ar jis sustoja nakties metu? Kokiu paros metu vysta didžiausias karšto vandens suvartojimas? Ar šis karšto vandens vartojimas turi nuoseklumą (vyksta pasikartojančiai); tam tikrą valandą; tam tikrą dieną? Jeigu esate tikri, jog sistema sandari (vandens nutekėjimo nėra) ir šiame name buitiniai karšto vandens skaitikliai yra įrengti visuose butuose, tuomet iš pateiktos informacijos galima daryti prielaidą, jog šiame name kažkas neteisėtai naudojasi vandeniu iš namo karšto vandens sistemos apeinant karšto vandens skaitiklius. Pvz., gali būti neteisėtas vandens vartojimas per karšto vandens sistemai nuorinti skirtus vientilius arba prieš karšto vandens skaitiklius įrengtus filtrus.
Jeigu šiuo konkrečiu atveju tokius neteisėtus vandens vartojimo būdus galima atmesti ir/ar neteisėtas prisijungimas padarytas sąmoningai bei profesionaliai ir prieš patikrinimą gali būti lengvai pašalintas neatjunginėjant namo karšto vandens sistemos, tuomet jį identifikuoti ir/ar įrodyti bus labai sudėtinga.
Mūsų siūlymas: jeigu, šio konkretaus atvejo, sistema vienvamzdė (be papildomos linijos karšto vandens nuolatinei cirkuliacijai), tuomet tokių neteisėtų vietų prisijungimo identifikavimui, galėtų būti papildomai įrengiami vandens skaitikliai (galima ir laikinai) atskiroms namo sistemos atšakoms ar stovams. Tokiu būdu, būtų galima lyginti atskiro stovo ir butų pajungtų nuo to stovo karšto vandens suvartojimus, taip identifikuojant nesutapimą.
Pagarbiai
Juozas Paulėkas
Klientų aptarnavimo centro
Apskaitos prietaisų administravimo
Grupės vadovas

UAB „Palangos šilumos tinklai”:
Laba diena,
Dėl karšto vandens netekties yra buvę atvejai:
1. Karšto vandens paėmimas iš rankšluosčių džiovintuvo vietoje nuorintojo sumontuotas kranas.
2. Butuose įrengti „Bide“.
3. Per maišytuvus (čiaupus) karšto vandens slėgis didesnis už geriamo vandens slėgį.
4. Butų savininkų pasidaryti remontai, vandens ėmimas apeinant apskaitą. Patikrinti ar 2016 nebuvo daryti remontai.
5. Galimas karšto vandens nutekėjimas, jeigu dalis vamzdžių pakloti loviuose žemėje.

Jonas Pleškys