2020 m. vasario 21 d. LR Seime vyks diskusija „Daugiabučių namų valdymo reguliavimo tobulinimas – Estijos pavyzdys“

Data

21 vasario, 2020

Organizatorius

Lietuvos respublikiniai būsto valdymo ir priežiūros rūmai kartu su Seimo Žmogaus teisių komitetu

Vieta

LR Seimo Konstitucijos salėje (Seimo I r.)

Vasario 21 d., penktadienį, nuo 10 val. LR Seimo Konstitucijos salėje diskutuota apie daugiabučių namų valdymo reguliavimo tobulinimą

Renginį kartu su Seimo Žmogaus teisių komitetu organizavo Lietuvos respublikiniai būsto valdymo ir priežiūros rūmai (toliau – Būsto rūmai), vienijantys daugiabučių namų savininkų bendrijas, jų asociacijas, daugiabučius namus administruojančias įmones, vartotojų teises ginančias ir kitas organizacijas.

Diskusijoje pateikta informacija apie 2018 m. Estijoje įgyvendintą daugiabučių namų valdymo reformą, kurios metu 95 proc. daugiabučių namų valdymas buvo perduotas bendrijoms. Viena bendrija Estijoje gali veikti tik viename daugiabutyje. Pasyvumas butų savininkų susirinkimų metu reiškia – „Prieš”. Administratoriai Estijoje sertifikuojami – iki 3 metų, būtini tam tikri kvalifikaciniai reikalavimai, bendravimo su žmonėmis įgūdžiai. Ten kiekvienas daugiabutis namas privalo turėti savo sukauptą finansų rezervą nenumatytiems atvejams.

Pagrindiniai skirtumai Lietuvoje nuo Estijos, tai daugiabučių bendrijos valdo tik apie 20 proc. Lietuvos daugiabučių, nėra būsto strategijos, būstų savininkai neįstoję į bendriją negali dalyvautu namo valdyme.

Vieno renginio iniciatorių – Būsto rūmų prezidento Juozo Antanaičio nuomone, daugiabučių namų valdymas turi būti paremtas tiesioginiais savininkų sprendimais ir bendrija, kaip valdymo forma, tai užtikrina geriausiai.

Diskusijos programa

2020-02-21 Diskusija „Daugiabučių namų valdymo reguliavimo tobulinimas – Estijos pavyzdys“